Doorkijkhaarden kunnen aantrekkelijk zijn voor gezinnen, maar ze vereisen speciale aandacht en voorzorgsmaatregelen om kindvriendelijk te zijn. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

  1. Hitte en brandgevaar: Doorkijkhaarden kunnen erg heet worden, en dit vormt een ernstig brandgevaar, vooral voor nieuwsgierige kinderen. Het is van het grootste belang om een veilige afstand tussen de haard en kinderen te behouden en om een barrière te installeren om te voorkomen dat kinderen te dichtbij kunnen komen. Houd kinderen altijd weg van de haard als deze in gebruik is, en leer hen het gevaar van hete oppervlakken.
  2. Scherm of glas: De meeste doorkijkhaarden zijn voorzien van glazen schermen om te voorkomen dat vonken en as uit de haard naar buiten komen. Deze schermen kunnen echter ook erg heet worden. Zorg ervoor dat kinderen begrijpen dat ze de schermen niet mogen aanraken. Het is ook een goed idee om een extra kindveilig scherm of hekwerk te installeren om direct contact met de haard te voorkomen.
  3. Toezicht: Kinderen moeten te allen tijde onder toezicht staan in de buurt van een doorkijkhaard. Laat nooit kinderen alleen in de ruimte waar de haard zich bevindt als deze in gebruik is.
  4. Brandstof en opslag: Bewaar brandstof voor de haard, zoals hout of gasflessen, buiten het bereik van kinderen. Brandstof kan giftig zijn of gevaarlijk als het door kinderen wordt aangeraakt.
  5. Veiligheidsinstructies: Leer kinderen over de gevaren van de haard en geef duidelijke instructies over wat ze wel en niet mogen doen in de buurt van de haard.
  6. Onderhoud: Zorg ervoor dat de haard goed wordt onderhouden en dat alle veiligheidsvoorzieningen goed werken. Controleer regelmatig of er geen lekken zijn of andere problemen die gevaar kunnen opleveren.

Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van kinderen in een huis met een doorkijkhaard. Dit omvat niet alleen fysieke veiligheidsmaatregelen, maar ook het aanleren van goede gewoonten en het bewustmaken van kinderen van de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van de haard. Als je je zorgen maakt over de veiligheid van je kinderen in de buurt van de haard, overweeg dan om professioneel advies in te winnen en veiligheidsvoorzieningen te installeren om het risico tot een minimum te beperken.